На межі: виживання безпритульних людей

16:15
На межі: виживання безпритульних людей

Бездомні люди. Кожен зустрічав їх на вокзалах, ринках та в інших публічних місцях. 

Як людина залишилась на вулиці? Як вважають громадські активісти, зазвичай - це низка бід, яка трапляється одномоментно в житті людини. “Немає якихось статистичних даних, які говорять про те, що якщо дохід людини нижче стількох-то гривень на місяць, то він гарантовано стане бездомним. Тут ще досить сильно впливає оточення і внутрішні ресурси людини. Якщо людина росте в неблагополучній сім'ї, у нього слабкі соціальні зв'язки і здоров'я має великі негаразди, або якщо людина живе не в рідному місті, їй куди складніше впоратися з тими бідами, які на неї звалюються”, - розповідає Тетяна Плясунова, голова організації “Правозахисний рух Донбасу”.

Проблема бездомних людей існує в усьому світі, вона актуальна і для найбагатших країн. Число бездомних зростає у містах і мегаполісах планети. Головні причини цієї тенденції - стрімка урбанізація і розшарування суспільства, коли одиниці збагачуються, а переважна більшість зубожіє. Про це йдеться в доповіді спецдоповідача ООН з питань прав бездомних Лейлані Фархи (квітень 2020).
За даними Мінсоцполітики, у 2019 році в Україні надано соціальні послуги, 33 тисячам бездомних осіб. “Але ж це ті люди, які звернулись по допомогу, багато з бездомних нікуди не звертається, тому що просто не знають, куди”, - зазначає Тетяна Плясунова.
Не оминула ця проблема Луганську та Донецьку області. В громадах наших областей люди створюють умови для того, щоб бездомним людям жилося легше: це будинки нічного перебування, оренда ліжко-місць в лікарнях, створення на зимовий період пунктів для тимчасового обігріву. Організація такої допомоги належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Згідно із Законом України “Про основи соціального захисту бездомних осіб та безпритульних дітей” бездомні особи отримують послуги у закладах соціального захисту, які створюються як органами місцевого самоврядування, так і об'єднаннями громадян, релігійними організаціями, підприємствами та установами незалежно від форм власності.
ЛУГАНЩИНА

На Луганщині офіційної статистики бездомних немає, але громади допомагають бездомним людям одягом, харчами. В цьому напрямку у органів місцевого самоврядування є досвід співпраці з релігійними організаціями.

За даними Новопсковської селищної ради, з початком військового конфлікту в 2014-2015 роках кількість безпритульних зросла на 7%, проте за останні три роки даний показник стабілізуввся, і вийшов на довійськовий період, тобто 0%. На території Новопсковської ОТГ в зимовий період діє пункт обігріву, здійснюються рейди старостами та фахівцями із соціальної роботи з виявлення безпритульних осіб та осіб, котрі потребують допомоги.

В Новопсковська селищна рада в напрямку допомоги та надання тимчасового притулку безпритульним та бездомним особам співпрацює з релігійною організацією “Євангельські християни-баптисти”. На території Новопсковської ОТГ діє програма “Розвитку в соціальних послуг в Новопсковській селищній територіальній громаді на 2020-2022 роки”, якою передбачено запровадження послуги тимчасового притулку для бездомних осіб.

За даними Лисичанської міської ради, з початку 2020 року до Лисичанського територіального Центру соціального обслуговування звернулося 4 бездомні особи, з них трьом особам надані послуги консультування відповідно до чинного закону та складений план виходу із складних життєвих обставин. Одна людина по теперішній час знаходиться у міській лікарні та чекає на путівку до будинку-інтернату. Лисичанська міська рада залучає небайдужих підприємців міста до забезпечення бездомних людей харчуванням. З наступом холодів вони роздають гарячий чай, хліб, цукор, печиво, теплий одяг. У співпраці з Благодійним товариством "Щаслива родина - дружня країна", цього року допомогли 480 людям.
ДОНЕЧЧИНА

В Донецькій області функціонують п'ять спеціалізованих закладів для бездомних осіб, які розташовані на підконтрольній українській владі території — у Краматорську, Маріуполі, Дружківці, Слов'янську, Костянтинівці. При чотирьох закладах створено будинки нічного перебування.

Протягом першого кварталу цього року зазначеними закладами було надано 90 934 послуги.

Маріупольський центр з обслуговування громадян без визначеного місця проживання станом на 1 червня відвідали 138 осіб. Знаходиться центр за адресою провулок Банний 5, телефон: (06969)40-18-36.
У Слов’янську з 2010 року працює комунальна установа «Центр обліку бездомних осіб з будинком нічного перебування». Під центр переобладнали колишній витверезник. Розрахований будинок на 120 місць. Заклад знаходиться у провулку Лермонтова, 30, телефон: (06262) 66-72-46.
Центр обліку бездомних осіб та будинок нічного перебування м.Дружківка надає вечірній чай та гарячі обіди. За даними Центру, на 1 червня 2020 року, в ньому обслуговуються 60 осіб. Знаходиться будинок за адресою: м. Дружківка, вул. Індустріальна,14, телефон (06267)4-27-70.
Комунальний заклад “Центр обліку бездомних осіб та будинок нічного перебування” Костянтинівської міської ради працює за адресою вул. Інженерна, 23-Д, телефон (06264) 4-22-65. За даними центру, взято на облік 110 осіб. З них 21 внутрішньо-переміщених особа, які опинилися в складних життєвих обставинах.
Центри співпрацюють з громадськими та благодійними організаціями, з релігійними громадами. Директорка слов'янського «Центр обліку бездомних осіб з будинком нічного перебування» закладу Наталія Жукова зізнається, що тільки за рахунок міського фінансування заклад би не зміг "вижити" - допомагають релігійні спільноти та пересічні мешканці. Допомогти центру може кожен бажаючий - достатньо принести одяг, взуття, їжу.

На карантині робота центрів не припинялася. Всі, хто хоче допомогти, може звернутися до керівництва центрів. Усі заклади є неприбутковими та утримуються за рахунок місцевих бюджетів. Вони надають як соціально-побутові, так і комунальні послуги. Це ліжко-місце в нічний час, можливість помитися та попрати речі, приготувати їжу. Крім того, в центрах можна отримати юридичні (організаційна допомога клієнтам у відновленні їх документів), психологічні (визначення соціально-психологічних характеристик особистості за бажанням клієнтів,надання медичних порад), інформаційні консультації щодо можливості їх реінтеграції, послуги з працевлаштування. У центрах допомагають із реєстрацією переважного місцезнаходження бездомних осіб відповідно до законодавства. У центрах допомагають із одягом та взуттям.

Але ж функціонування місць нічного притулку не вирішує повністю проблему бездомності. Потрібна реінтеграція бездомних осіб у суспільство, та отримання ними житла для постійного перебування. Це питання стало дуже гострим зараз, під час карантину. Адже бездомні люди — це переважно люди зі слабким імунітетом, які погано харчуються, мають хронічні хвороба. Це — найвразливіша група населення для коронавірусної інфекції.
РЕЇНТЕГРАЦІЯ БЕЗДОМНИХ

За даними Мінсоцполітики, модель реінтеграції бездомних осіб є ступеневою.

По-перше, це “вулична” робота - виявлення та облік бездомних осіб.

По-друге, це інформаційно-роз'яснювальна робота щодо захисту прав. Це - видача посвідчення про взяття на облік, яке надає можливість відновити втрачені документи та зареєструвати місце проживання, а також перебування у центрі надання соціальних послуг та поза межами закладу (на вулиці).

По-третє, це влаштування до будинків нічного перебування. Ця послуга короткотривала. Вона спрямована на поступове повернення людини до самостійного повноцінного життя шляхом надання комплексу соціальних послуг з урахуванням індивідуальних потреб.

Четверте, це послуга з проживання з підтримкою. Вона передбачає самостійне проживання бездомних осіб, які вже працюють і мають можливість сплачувати за своє проживання, з періодичним відвідуванням їх. Така послуги в Україні надається у соціальних готелях.

“Є і ще одна неодмінна умова, без якого неможливо вирішити проблему бездомності. Йдеться про ставлення до бездомних в суспільстві. Це вже стосується всіх. Щоб допомогти самій незахищеній категорії населення, можна жертвувати продукти або гроші в благодійні організації. Можна приносити в спеціальні пункти одяг, причому особливо важливо приносити теплий одяг для бездомних взимку. Можна просто допомагати окремо взятому бездомному - тієї ж їжею, одягом, - зазначає Тетяна Плясунова, - Правда, надаючи персональну допомогу, слід щоразу замислюватися, чи піде ця допомога йому на користь. Наприклад, багато експертів не рекомендують давати всім без розбору бездомним гроші, а краще допомагати одягом та харчами. Крім того, важливо змінити ставлення до бездомних. Це — люди, яких дуже потрібна наша допомога”.
Організація “Правозахисний рух Донбасу” проводить кампанію “Допоможи вижити” зі збору коштів для екстреної локальної допомоги безпритульним людям, що зараз, під час карантину COVID19, знаходяться на межі виживання. На зібрані кошти на старті закуплено 500 продуктових наборів та наборів індивідуального захисту. Крім їжі, що допоможе їм деякий час протриматися, до кожного набору входять засоби індивідуального захисту.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...