Активізація діяльності благодійних фондів на Луганщині напередодні місцевих виборів

13:10
Активізація діяльності благодійних фондів на Луганщині напередодні місцевих виборів

Протягом останнього місяця на території Луганської області фіксується значна активізація діяльності благодійних фондів, які під час президентських та парламентських виборів 2019 року виступали як організації, що у тій чи іншій мірі співпрацюють з політичними структурами та окремими політиками. Здебільшого, активність благодійників була зосереджена на наданні матеріального сприяння проведенню масових заходів та благоустрій окремих територій.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Зокрема, найбільшою активністю відзначилася іменна благодійна організація – «Благодійний фонд «Володимир Струк». У 2012 році Володимир Олексійович Струк був обраний народним депутатом України від Партії регіонів по одномандатному мажоритарному виборчому округу №104 Луганської області (на даний час округ територіально знаходиться на тимчасово окупованій території). У 2019 році брав участь у парламентських виборах в якості самовисуванця по 113 одномандатному мажоритарному виборчому округу Луганської області. Сам благодійний фонд, згідно з інформацією відкритих джерел, зареєстрований у Харківській області у жовтні 2018 року. Основний вид діяльності – «88.99 Надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н. в. і. у.». Засновником та уповноваженою особою фонду є Сафо Сергій Олегович – помічник народного депутата України Володимира Струка у Верховній Раді VII скликання.

Так, тільки протягом перших двох тижнів серпня, представники та волонтери фонду взяли участь у асфальтуванні доріг та ремонтах під’їздів у місті Кремінна, а також благоустрої території навколо меморіалу невідомого солдата у Рубіжному.

Крім того, «Благодійний фонд «Володимир Струк» надав фінансову підтримку Кремінським спортсменам, які влітку брали участь у «Богатирських іграх» у місті Мелітополь.

Також, сам Володимир Струк під егідою фонду надає і індивідуальну адресну допомогу. Зокрема, у серпні подарував ноутбук маленькому мешканцю міста Кремінна.

Не менша активність на території Луганського регіону фіксується представниками ОПОРИ і з боку іншої благодійної організації – «Благодійного фонду «Кришталеве джерело». Не дивлячись на те, що дуже часто у заходах структури беруть участь функціонери політичної партії «Опозиційна платформа – за життя», зокрема, народні депутати України Юрій Бойко та Юлій Іоффе, з формальної точки зору фонд з ними не пов’язаний. При цьому, на окремих сайтах саме зазначених нардепів позиціонують як засновників благодійної організації

Так, наприкінці липня 2020 року фонд «відзначився» допомогою мешканцям с.Смолянинове, які постраждали від пожежі («погорільцям» від імені фонду передали будматеріали, інструменти, дитячий візок та гігієнічні засоби).

30 липня 2020 року «Кришталеве джерело» та Олександр Чернецов (у 2019 році брав участь у парламентських виборах в якості висуванця від «Опозиційної платформи – за життя» по 112 одномандатному мажоритарному виборчому округу Луганської області, на даний час є помічником народного депутата України Ю.Іоффе) нагородили талановиту молодь Рубіжного іменними стипендіями.

Водночас, у зазначений період за допомогою фонду «Кришталеве джерело» було завершено ремонт під’їзду та благоустрій придомової території у Рубіжному, по вулиці Будівельників, 30.

Як зазначає Олексій Кормілецький, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області, «ситуативна активізація благодійних структур напередодні початку виборчого процесу з місцевих виборів типова не тільки для Луганщини чи України загалом, а й для усіх пострадянських країн. Як правило, це свідчить, не стільки про кількість меценатів, скільки про низький матеріальний рівень середньостатистичного виборця у поєднанні з низьким рівнем політичної культури. І те, що ця форма політичного позиціонування все ще має місце і навіть набирає популярності, свідчить про низьку динаміку зміни політичної свідомості громадян».

На даний час не можна говорити про порушення законодавчо встановлених правил агітації, адже ще не розпочався виборчий процес й відсутні відповідні суб’єкти. Зокрема, обчислення строків передвиборної агітації визначено статтею 52 Виборчого кодексу - «Передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.».

Втім, ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

За коментарями звертайтеся:

Олексій Кормілецький, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області

тел.: 0502752808

e-mail: lugansk@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...