Як отримати спадщину на тимчасово окупованій території

14:20
Як отримати спадщину на тимчасово окупованій території

В останні роки українці зіткнулись з питанням вступу в спадщину, родичі яких померли на тимчасово непідконтрольній Україні території та залишили по собі спадок.

Спадкування може відбуватися або за заповітом, або за законом. Процедура спадкування за законом проходить відповідно до порядку черговості. У першу чергу право мають діти, батьки, чоловік або дружина. У другу – рідні брати та сестри. У третю – рідні дядько та тітка, а далі йдуть особи, які жили разом зі спадкодавцем не менше, ніж п’ять років. В останній черзі всі інші родичі.

Місцем відкриття спадщини є територія, де знаходиться нерухомість, а також гроші, цінні папери, автомобіль та інше рухоме майно.
У випадку якщо майно знаходиться на тимчасово окупованій території, подати заяву можна до будь-якого нотаріуса на території підконтрольній Україні.

Звернутися із відповідною заявою спадкоємець повинен протягом півроку. Якщо родичі цього не зроблять, то вважатиметься, що спадщина не прийнята. Однак, якщо спадкоємець і спадкодавець проживали разом, то таку заяву до нотаріуса подавати не треба. До нього слід звернутися після спливу шести місяців для оформлення свідоцтва про право на спадщину. Спільне проживання підтверджується пропискою в паспорті, адресою реєстрації за довідкою внутрішньо переміщеної особи або рішенням суду. Після 6 місяців з дня подання заяви особі потрібно звернутися до того ж нотаріуса, аби отримати свідоцтво про право на спадщину.

Документи, які необхідні для спадкування:

паспорт або свідоцтво про народження, ідентифікаційний код;

свідоцтво про смерть спадкодавця українського зразка;

копії паспортів, свідоцтва про народження, про шлюб та інші документи, що підтверджують родинні зв’язки з померлим;

свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу та інші документи, що підтверджують право власності померлого на майно.

У випадку якщо нотаріус відмовляється відкривати спадкову справу, або видавати свідоцтво про право на спадщину, він повинен зробити це у письмовій формі, вказавши причини відмови. Також за три дні він має видати відповідну постанову. Таке рішення у подальшому може бути оскаржене у суді.

Оцініть новину

+1
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...