Громадськість обговорила соціальну політку на Луганщині

11:25
Громадськість обговорила соціальну політку на Луганщині

20 січня відбулася онлайн-конференція «Перспективи соціальної політики в умовах децентралізації на Луганщині” за участю громадських активістів, журналістів друкованих та онлайн ЗМІ, представників влади.

У ході заходу Елеонора Поліщук, директор Департаменту соціального захисту Луганської облдержадміністрація, розповіла про зміни в українському законодавстві, та зміни, які відбуваються у сфері соціального захисту на Луганщині.

Якщо подивитися на ті об'єми, які ми реалізуємо сьогодні у питаннях соціальної політики, то це практично 985 тисяч отримувачів фінансової підтримки у вигляді компенсацій, субсидій, пільг, різного виду допомоги для мешканців нашої Луганської області. Це при тому, що мешканців області на сьогодні 660 тисяч. Ми розуміємо, що одна особа має право на декілька програм, тому цифри не відповідають одне одному.

Ми на сьогодні працюємо з різними категоріями громадян від народження до останніх днів, починаючи з першого, це допомога з народження дитини, це набір необхідних речей для новонародженого малюка. І далі будь-яка соціальна категорія має відношення до соціальної політики у нашій державі.

За минулий рік ми віддали людям фінансову підтримку із державного бюджету більш двох мільярдів гривень. І вже сьогодні у січні, от перші цифри — 92 мільйони гривень — це субсидії, пільги та дитячі виплати та компенсацій, які на сьогодні покладені згідно законодавства. Такий великий об'єм та неповороткість системи створювали для наших громадян проблеми в тому, що всі наші соціальні програми закінчувалися на рівні району та не доходили до конкретної людини. Трохи себе заспокоювали місцеві органи влади. Адже “держава вирішує питання, навіщо нам займатися соціальною політикою". Її питання у самих людей деякі громадяни отримували по собі як малозабезпечені громадяни протягом 8-10 років, і весь час вони були малозабезпечені. Тобто, ми перестали стимулювати людей для того, щоб вони займалися своєю фінансовою частиною. У нас на сьогодні 660 тисяч жителів Луганської області, усього 144 тисячі знаходяться у трудових відносинах, самих різних. Тобто, ви розумієте, що ми заробили, том і роздали тим людям, які на це потребують. Тому в умовах децентралізації йде реформа.

ФІНАНСУВАННЯ ЧЕРЕЗ ЦЕНТРАЛЬНУ СОЦІАЛЬНУ СЕРВІСНУ СЛУЖБУ

Реформа в полягає в тому, що кожен рівень влади отримує свої повноваження та повну відповідальність. Держава бере на себе державні програми. Це фінансування через центральну соціальну сервісну службу, яка буде формуватися протягом року.

Будуть управління на території області у 4 районах: Сватівський, Сєвєродонецький, Старобільський, Щастинській.

МІСЦЕВІ ОРГАНИ ВЛАДИ

Місцеві органи влади мають свої повноваження. І вони будуть виключно відповідати за соціальні послуги для свого населення, соціальні програми, які вони будуть приймати кожний на своїй території. Про розподілення повноважень розписано в наказі Міністерства соціальної політики (№ 868 від 30.12.2020).

І саме громади будуть виконувати частину делегованих повноважень, які їм делегує держава, і виключно свої повноваження, які будуть заключатися в наданні соціальних послуг свому населенню.

ДЕЛЕГОВАНІ ПОВНОВАЖЕННЯ

Делеговані повноваження торкаються прийому документів на надання самих різних соціальних виплат та компенсацій за рахунок державного бюджету. Тепер громадянин, який проживає в тій чи інший громаді, має право передати документи на отримання державної допомоги через поштове відділення, через електронну пошту, через уповноваженого в старостаті, через спеціалістів відділу соціального захисту в громадах, через ЦНАП, тобто в будь-якому підрозділі громада може сформувати робоче місце для спеціаліста і цей фахівець буде приймати документи, для того, щоб мешканці громади отримали ту чи іншу соціальну виплату. Усі громади працюють за принципом фронт-офісу, тобто людина прийшла, здала документи, написала заяву, а та виразила своє бажання.

У режимі бек-офісу працюватимуть управління чотирьох перспективних районів: Сватівський, Сєвєродонецький, Щастинський, Старобільський.

ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД

Згідно закону «Про соціальні послуги» є 18 напрямів 17 соціальних послуг. Усі послуги мають свій стандарт, свої правила надання допомоги. Відповідно, ми маємо вже порядок проведення моніторингу із надання якості наданих послуг. У цій ситуації для нас сьогодні йде перехідний період коли районні підрозділи, комунальні заклади районного рівня, територіальні центри обслуговування одиноких престарілих громадян та людей з інвалідністю, центри соціальних служб для сім'ї дітей та молоді, реабілітаційні центри, які знаходяться у комунальній власності району, переходять до комунальної власності громад для того, щоб тепер на рівні громади надавати ці соціальні послуги.

У цьому питанні набагато трохи легше, тому що у тих 18 громадах, які існували до виборів (до жовтня 2020 року — прим.ред), ми вже створили структури соціального захисту на 93%. Це був незалежний моніторинг, який проводило Мінсоцполітики разом з міжнародними організаціями.

Ми входимо в п'ятірку найкращих областей. Наша задача сьогодні — працювати з тими громадами, які тут тільки з'явилися і тільки сформувалися. Є ще одна специфіка, коли район розділився на декілька громад, і в цій ситуації громади, які раніше сформувалися, вже мають свої структури соціального захисту і сьогодні нашу структуру, як і раніше було районами ми не будемо ліквідувати у зв'язку з тим, що наші громади мають свої підрозділи, які надають соціальні послуги. Ми практично розуміємо, що надання послуг повинно бути процесом безперервним, і тому спеціалісти, соціальні працівники надають соціальні послуги, особливо для тих, хто знаходиться на домашньому обслуговуванні.

СПЕЦИФІКА ОБЛАСТІ

Є специфіка області: у нас на низці територій не пройшли вибори, і дуже довго чекали на Закон про військово-цивільні адміністрації. Сьогодні закон цей є, і ми дуже чекаємо, що у нашіх громадах, у яких не пройшли вибори, тепер з'являться військово-цивільні адміністрації. І вони зможуть прийняти ти на себе наші комунальні установи, та продовжити працювати із надання соціальних послуг.

ПОСЛУГИ НАДАЮТЬ ТЕПЕР І ПРИВАТНІ ПІДПРИЄМЦІ, І ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ

Але, хочу сказати, що послуги надають не тільки комунальні установи. Сьогодні закон дозволяє надавати соціальні послуги і приватним підприємцям, і громадським організаціям, і вони можуть створюватися як завгодно і ким завгодно. Єдине, що, в принципі, є типові положення про ці заклади, і організації, які створюють такі центри, повинні відповідати тим нормам, в які є на сьогодні у законодавстві.

Районні управління чотирьох базових районів будуть займатися питаннями координації робота соціальних підрозділів в громадах, аби створити надання якісних та сучасних соціальних послуг для населення тієї чи іншої громади.

Відео за посиланням

Захід відбувався в межах проекту “СІТІ-ХАБ: платформа діалогу громади та влади”, що підтримується Програмою ООН із відновлення та розбудови миру.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...