Українцям, які опинилися в складних життєвих обставинах, допомагають у виявленні й лікуванні туберкульозу

12:25
Українцям, які опинилися в складних життєвих обставинах, допомагають у виявленні й лікуванні туберкульозу

Інформування, консультації й допомога надаються сьогодні мешканцям чотирьох областей.

Тільки за перше півріччя 2021 року в Луганській, Донецькій, Київській та Харківській областях 14127 осіб пройшли скринінг, 5283 скеровані до медичних закладів на обстеження, виявлено 69 випадків туберкульозу (ТБ) і 142 випадки латентної туберкульозної інфекції (ЛТІ), 135 клієнтів розпочали лікування ЛТІ, 47 клієнтів передані під медико-соціальний супровід і 134 — під психо-соціальний.


Сьогодні туберкульоз (ТБ) входить до 10 найпоширеніших причин смертності у світі, хоча ця хвороба є виліковною. Важать вчасні діагностика та початок лікування, а також дотримання режиму специфічної терапії.

Саме тому громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) за підтримки БФ «Альянс громадського здоров’я» в рамках гранту Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією реалізує проєкт «Тобі слід знати про туберкульоз: активне виявлення випадків туберкульозу серед осіб, які опинились у складних життєвих обставинах (СЖО)», який наразі охоплює Луганську, Донецьку, Київську й Харківську області. Його основним завданням є організація активного виявлення туберкульозу (ТБ) серед людей, які опинились у складних життєвих обставинах, з особливим акцентом на виявленні латентної туберкульозної інфекції (ЛТІ) серед дітей з сімей у СЖО та допомозі таким сім'ям. Важливо, що в проєкті координуються зусилля соціальних та медичних служб у протидії поширенню туберкульозу в Україні.

«Соціальний супровід сім’ї у складних життєвих обставинах, в якій дитині призначено профілактичне лікування ЛТІ базується на поняттях закладених у Законі України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», є інноваційним пілотним підходом у протитуберкульозній практиці в Україні та має на меті допомогти сім’ї подолати життєві складнощі, щоб забезпечити проходження повного курсу профілактичного лікування дитиною», — говорить Наталія Лук’янова, канд.політ.наук, експертка з соціальної політики МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я.

Завдяки роботі експертів проєкту та регіональних координаторів, працівників медичних закладів і соціальних служб, вже напрацьовані клінічні маршрути діагностики ЛТІ і туберкульозу у дітей, розроблено інноваційну модель співпраці соціальних і медичних служб, план соціального супроводу сімей у СЖО, де дитина отримує профілактичне лікування ЛТІ, та підходи до мотиваційного консультування батьків щодо процесу лікування ЛТІ у дітей, розроблені короткі путівники «Як захистити дитину від туберкульозу» та «Що таке латентна туберкульозна інфекція?».

Сьогодні активно проводяться скринінгові анкетування й діагностичні обстеження (на ТБ — рентгенографія/флюорографія, мікроскопія, молекулярно-генетичні обстеження Gene Xpert, на ЛТІ — туберкулінова проба), забезпечуються психосоціальний та медико-соціальний супроводи.

Протягом першої половини 2021 року:
у Донецькій області скринінговим анкетуванням охоплено 5267 осіб, після чого 1422 дорослих і 679 дітей скеровані до медичних закладів для діагностичного обстеження;
у Луганській області скринінгове анкетування пройшли 5125 осіб, на діагностичне обстеження направлені 1476 дорослих і 405 дітей;
у Харківській за цей період скринінгом охопили 3503 особи, і в результаті до медичних закладів направлено 944 дорослих і 237 дітей;
в Київській області скринінг поки що пройшли лише 232 людини, й на медичні обстеження направлені 57 дорослих і 63 дитини.


Загалом по чотирьом областям за перше півріччя:
• виявлено 69 випадків ТБ і 142 випадки ЛТІ;
• 135 клієнтів розпочали лікування ЛТІ;
• 47 клієнтів передані під медико-соціальний супровід і 134 — під психо-соціальний.


Контакти для додаткової інформації: Ксенія Мацкевич, +38050 3729200, pr@lhsi.org.ua

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...