Завдяки правовим порадам юриста Центру громадської активності "Сіті Хаб" вдалося відновити право на спадщину.

09:07
Завдяки правовим порадам юриста Центру громадської активності "Сіті Хаб" вдалося відновити право на спадщину.

Юристи "Центру громадської активності "Сіті Хаб" часто стикаються з різними правовими проблемами, які пов’язані зі спадковими справами. Частими є випадки, коли спадкоємці пропускають строки прийняття спадщини та не знають як їх відновити.

Про таку ситуацію піде мова в цій історії, яка вирішилась успішно завдяки тому, що спадкоємиця скористалася правовою допомогою.

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулася пані Наталія, з питанням щодо отримання спадщини, яку вона повинна була отримати. Наталія пояснила, що звернувшись до нотаріальної контори з даного питання, їй було відмовлено з підстави пропуску строків прийняття спадщини – 6 місяців з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця). Пропустила Наталія строки через те, що сильно хворіла і фізично не могла це зробити. Вона зазначила, що крім будинку, в якому вона жила з матір'ю, і живе на даний момент, до складу спадщини більше нічого не увійшло. Наталія переживає про втрату права на отримання спадкового майна і не знає що їй робити, тому звернулась до юриста.

Юрист центру, ретельно вивчивши ситуацію та надані Наталією документи пояснив, що на підставі ст.1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (6 місяців з часу відкриття спадщини), він не заявив про відмову від неї. В даному випадку, так як Наталія постійно проживала разом із матір’ю на час її смерті, то не втратила право на прийняття спадщини і вважається такою, що її прийняла.

Але бувають випадки, коли хоча спадкоємиць і проживає зі спадкодавцем, але не має на то підтвердження, і це могло послугувати підставою відмови нотаріуса.

Так, згідно Постановою №7 від 30 травня 2008 року Пленуму Верховного Суду України, “Про судову практику у справах про Спадкування" ч. 23, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у

зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Отже, першою порадою юриста було отримати письмову відмову нотаріуса, щоб читко було видно підставу відмови.

Потім за порадою юриста, необхідно було подати позов до суду, виходячи з причини нотаріальної відмови.

Наталія прислухавшись поради, звернулась до нотаріуса та отримала письмову відмову, якою визначалась причина – відсутність документів на підтвердження проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, так як Наталія не була зареєстрована за даною адресою.

Після отримання відмови юрист допоміг Наталії скласти позовну заяву про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, яку вона з доказами подала суду. Доказами в даному випадку були платіжні документи на сплату комунальних послуг за адресою спадкового майна, поштова кореспонденція, що надходила на ім’я Наталії, свідчення сусідів.

В решті, суд встановив факт постійного проживання Наталії з матір’ю на час відкриття спадщини, яке подавши нотаріусу, Наталія отримала свідоцтво про право на спадщину.

Таким чином, юрист Центру громадської активності "Сіті Хаб" допоміг Наталії відновити право на спадщину.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

#UNRPP

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...