Завдяки правовій допомозі дитина народиться у шлюбі

14:05
Завдяки правовій допомозі дитина народиться у шлюбі

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулася п’ятнадцятирічна Марія та попросила допомоги у вирішенні її проблеми.

Під час бесіди було з’ясовано, що вона на 6 місяці вагітності та вони з батьком дитини хочуть одружитися. Також було з’ясовано що через декілька днів їй виповнюється 16 років та ії батьки не проти одруження. Але при зверненні до районного відділ державної реєстрації актів цивільного стану їм було відмовлено у реєстрації шлюбу в зв’язку з віком Марії та запропоновано звернутися до суду для отримання дозволу на шлюб. Марія не знала як звернутись до суду та що для цього потрібно, це питання бентежило її та вона переживала, що дитина не буде народженою у шлюбі, а вона та батько дитини цього не хотіли.

Юрист Центру пояснив Марії, що право на створення сім'ї мають особи, які досягли шлюбного віку, тобто 18-річчя. Це вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Чоловіки та жінки мають однакове право на шлюб, без будь-яких обмежень щодо раси, національності чи віросповідання – про це говориться в Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році.

Обов’язковою вимогою для вступу до шлюбу є вільне волевиявлення жінки і чоловіка на реєстрацію шлюбу без будь-якого насильства, тиску чи погроз з боку родичів.

Законодавство передбачає, що суд може надати право на укладення шлюбу особі, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. Для цього слід звернутися із заявою до суду. Після реєстрації шлюбу дівчина та хлопець набувають повної цивільної дієздатності — як повнолітні. І навіть після розлучення до досягнення ними 18 років така дієздатність зберігається.

У заяві про надання права на шлюб зазначають: суд, якого звертається особа; контактні дані заявника/заявниці, місце проживання; прохання до суду надати право на шлюб. Необхідне обґрунтування, що ранній шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника/заявниці з наведенням конкретних обставин, які доводять правильність такого рішення. До заяви додаються відповідні документи, наприклад, довідка з жіночої консультації.

Також у заяві вказують заінтересованих осіб. Насамперед — це майбутній з подружжя. Бо в своєму рішенні суд не знижує для конкретної особи шлюбний вік загалом, а дозволяє їй укласти шлюб з конкретною особою.

Так, Марія зібрала необхідні документи, які подала разом із складеною юристом позовною заявою до суду. За результатами розгляду справи, суд ухвалив рішення на користь Марії і вона народить дитину вже заміжньою жінкою.

Таким чином, допомога фахівця "Центру громадської активності "Сіті Хаб" дозволила відстояти права неповнолітньої дівчини, її чоловіка та майбутньої дитини на сім’ю.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...