РОЗУМНИЙ ПОДІЛ СПІЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ АБО ЯК БЕЗКОНФЛІКТНО ПОДІЛИТИ БУДИНОК

15:09
РОЗУМНИЙ ПОДІЛ СПІЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ АБО ЯК БЕЗКОНФЛІКТНО ПОДІЛИТИ БУДИНОК

Юристи "Центру громадської активності "Сіті Хаб" щоденно стикаються з питаннями права власності на нерухомість та надають різні консультації та правову допомогу у їх вирішенні.

Ця історія успішної правової допомоги стосується питання розподілу між співвласниками часток спільного майна, містить регулюючі законодавчі норми та буде корисна для вирішення подібних питань.

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулася пані Оксана за консультацією щодо розподілу часток житлового будинку та визнання за нею права власності. Вона розповіла, що жила в будинку із батьком та мала право власності на 1/3 цього будинку. Кілька місяців тому батько помер і вона з братом успадкували 2/3 частки будинку, що належали батькові. Брат хоче виділити успадковану частку в натурі та проживати в будинку зі своєю дружиною, але будинок невеликий, тож проживати з братом та його дружиною буде неможливо.

Юрист Центру вивчив ретельно документи про право власності на будинок та надав наступну правову консультацію.

Статтею 1278 Цивільного кодексу України передбачено, що частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними. А також закріплено право кожного із спадкоємців на виділ його частки в натурі. Разом з тим, статтею 1279 ЦК України встановлено переважне право окремих спадкоємців на виділ їм спадкового майна в натурі. Так, спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців. Відповідно до правового висновку Верховного Суду України у справі за № 6-692цс16 (постанова від 25.05.2016), вирішуючи спори про поділ спадщини та визнання права власності на спадкове майно, суди встановлюють належне спадкодавцю на час його смерті майно, яке входить до складу спадщини, а також з`ясовують чи не порушуються права та інтереси всіх спадкоємців, які мають право на спадщину. Спадщина належить спадкоємцям, які прийняли її на праві спільної часткової власності (частина четверта статті 355 ЦК України), а тому при її поділі застосовуються правила передбачені в главі 26 ЦК України, які регулюють відносини спільної часткової власності. Якщо згоди про поділ спадщини досягти не вдалося, то поділ провадиться в судовому порядку відповідно до часток, які належать кожному із спадкоємців за законом або за заповітом. У постанові від 11.12.2019 у справі № 638/2267/14-ц Касаційний цивільний суд зазначив, що виділ на підставі статті 1278, 1279 ЦК може бути здійснений спадкоємцями за взаємною згодою, шляхом укладення договору або (у разі наявності спору) в судовому порядку. Якщо ж неможливо виділити частку спадкоємця у натурі, то спадкове майно передається одному із спадкоємців, а іншим - відповідна грошова компенсація.

Порадившись із юристом Центру, Оксана вирішила подати позов з вимогою позбавлення права власності у зв’язку із неможливістю сумісного користування майном з виплатою компенсації брату за його частку будинку.

Зібравши всі необхідні документи, провівши оцінку вартості будинку, пані Оксана за допомогою юриста Центру подала позов до суду, забезпечивши свої вимоги сумою компенсації на депозитний рахунок суду.

Наразі розгляд справи добігає кінця та справа має вирішитись на користь пані Оксани.

Отже, отримавши фахову правову консультацію пані Оксана зберегла свої законне право власності.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

#UNRPP

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...