Завдяки правовій допомозі стягнуто аліменти на навчання

00:19
Завдяки правовій допомозі стягнуто аліменти на навчання

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернувся 18-річний юнак Андрій.

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернувся 18-річний юнак Андрій, який продовжує навчання, з проханням надати консультацію щодо порядку стягнення аліментів з батька. Андрій розповів, що його мати, пані Світлана з смт. Красноріченськ виховує його сама, він вже закінчив перший курс вузу в м. Харків та увесь цей час мати сама несла витрати з оплати навчання на контрактній основі та проживання сина у гуртожитку. Батько ж Андрія не надавав ніякої матеріальної допомоги на забезпечення навчання спільної дитини, хоча працює та має можливість фінансово підтримувати бажання сина отримати вищу освіту.

Юрист Центру проконсультував Андрія, роз’яснивши його права, і порадив звернутися до суду, допомогти матері розділити фінансові витрати на освіту на обох батьків і таким чином залучити батька до допомоги синові у навчанні.

Згідно частині першої ст.199 Сімейного кодексу України має право на утримання повнолітня дочка, син, які продовжують навчання (до досягнення двадцяти трьох років) і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги. У такому разі аліменти на утримання повнолітніх дочки, сина, які продовжують навчання можуть виплачуватись у добровільному порядку або в судовому.

Відповідно до частини третьої статті 199 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають: той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання; безпосередньо дочка, син, які продовжують навчання.

Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 Сімейного кодексу України, а саме: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

При цьому мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Водночас суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати. Крім того, при визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми донькою, сином (частина друга статті 200 Сімейного кодексу України).

Юрист Центру допоміг Андрію правильно скласти заяву до суду, згодом суд задовольнив позов та стягнув з батька Андрію аліменти, який продовжує навчання. Тепер матері буде значно легше забезпечити можливість сина отримувати вищу освіту.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

#UNRPP

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...