Завдяки правовій допомозі жінка отримала пенсійні виплати після смерті чоловіка пенсіонера

17:17
Завдяки правовій допомозі жінка отримала пенсійні виплати після смерті чоловіка пенсіонера

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулася Любов Григорівна, мешканка с. Коломийчиха.

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулася Любов Григорівна, мешканка с. Коломийчиха, з проханням допомогти отримати недоотриману пенсію свого чоловіка, який помер цього літа.

Юрист Центру проконсультував жінку та пояснив наступне. Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у частині другій статті 36 вказаного Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим чи ні.

Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки. Непрацездатними членами сім’ї, зазначеними у частині другій статті 36 Закону, подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Члени сім’ї надають паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування, або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

Виплата недоотриманої пенсії померлого здійснюється вищевказаним категоріям заявників у разі звернення протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою).

У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми недоотриманої пенсії, у зв’язку зі смертю пенсіонера, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

Після аналізу ситуації та надання консультації за проханням Любові Григорівни, від її імені, юристом Центру було складено звернення, незабаром Любов Григорівна отримала недоотриману пенсію свого померлого чоловіка.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

#UNRPP

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...