Розлучення в умовах війни: що потрібно зробити?

13:30
Розлучення в умовах війни: що потрібно зробити?

Пандемія, війна, нестабільне економічне становище – все це залишає свій відбиток на відносинах подружніх пар.

Одні долають кризи разом і залишаються у шлюбі, а інші – обирають для себе розлучення. Не минуло питання розлучення і пані Наталю, яка звернулася до Обсерваторії прав жінок у Черкаській області, . Жінка розповіла, що до війни проживала з сином та чоловіком в місті Дружківка, що на півночі Донецької області. Каже жили як і всі, працювали, вели домашнє господарство, іноді сварилися з чоловіком. «Мене виховали так, що, якщо обрала чоловіка та вийшла заміж, то цей шлях разом на все життя», - говорить жінка.

Однак мирне та подружнє життя пані Наталі зруйнувала війна. Через постійні обстріли міста жінка разом із своїм тринадцятирічним сином в травні 2022 року вирішила виїхати з м. Дружківки до м.Черкаси, де зареєструвалися як внутрішньо переміщенні особи. Чоловік відмовився полишати домівку. Перед новим роком пані Наталя дізналася, що її чоловік живе з іншою жінкою. Три місяці роздумів та в квітні жінка наважилася прийти за допомогою з оформленням розлучення до Обсерваторії прав жінок.

Відповідно до ст.51 Конституції України основною засадою, на якій ґрунтується шлюб, є вільна згода жінки та чоловіка. Також, Сімейним кодексом України (СК) передбачено, у шлюбі дружина та чоловік зобов’язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги; втім, кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини, а примушування до їх збереження є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканність і може мати наслідки, встановлені законом. Згідно ст.105 СК шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

Пані Наталя попросила юриста Обсерваторії прав жінок скласти позовну заяву, зауваживши, що їх шлюб з чоловіком фактично розпався рік тому тапримирення через зраду є неможливим. Вважає, що їх подальше сумісне проживання з чоловіком та збереження сім’ї порушує права та суперечить її моральним цінностям .

Юристом Обсерваторії було підготовлено позовну заяву про розірвання шлюбу, до якої було надано пакет документів: Свідоцтво про шлюб (оригінал), копії паспортів та РНОКПО Позивача, Відповідача, сина, свідоцтво про народження сина, довідки переселенця Позивача та дитини, відомості про місце проживання (перебування) Відповідача та докази сплати судового збору в розмірі 1073,60 грн.

Відповідно до абз.3 пп.1 ч.2 ст.4, ч.1 ст.4 ЗУ «Про судовий збір» ставка судового бору за подання позовної заяви про розірвання шлюбу складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні на 2023 рік згідно Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» становить 2684,00 грн.

Таким чином, сума судового збору складає 1073,60 грн. (2684,00 грн. х 0,4).

Враховуючи, що в розумінні ст.19 ЦПК України справи про розірвання шлюбу віднесено до малозначних справ до позовної заяви було надано клопотання про розгляд справи за відсутності Позивача.

Приписами ч.2 ст.28 ЦПК України визначено, що позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Враховуючи, що пані Наталя, згідно довідки переселенця зареєстрована в місті Черкаси, то позов було подано до місцевого суду .

Юристом Обсерваторії прав жінок було підготовлено позовну заяву з повним пакетом документів, яку жінка особисто (власноручно) подала в суд. Тож, виходячи з офісу Обсерваторії пані Наталя знає, що тепер, у разі виникнення юридичних питань, вона може звернутися за допомогою до нашого офісу.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Проєкт «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області»здійснюється Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...