Як подати заяву до міжнародного Реєстру збитків та хто може скористатися цим сервісом?

16:19
Як подати заяву до міжнародного Реєстру збитків та хто може скористатися цим сервісом?

Реєстр збитків є ключовим та єдиним міжнародним інструментом для фіксації шкоди, завданої внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну з 24 лютого 2022 року, та першим компонентом компенсаційного механізму, метою якого є забезпечення повних, справедливих та ефективних репарацій для постраждалих від війни.

Широківський Громадський центр правосуддя підготував інструкцію щодо подачі заяв до міжнародного Реєстру збитків. Наразі подання заяв можливе через застосунокі через веб-портал «Дія». Для того, щоб у Вас з’явилась ця можливість необхідно оновити додаток. Зараз можливоподатичерез застосунок заяви про знищене або пошкоджене майно, таке як приватний будинок, квартира, дача або інше житлове приміщення. Для подання заяви необхідно бути власником майна, а право власності має бути зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП). Якщо право власності не зареєстроване – слід звернутись до державного реєстратора, нотаріуса чи зробити це в Дії. Заяву щодо руйнування житла зараз можуть подати ті, хто скористався програмою єВідновлення та має Акт про обстеження від місцевої влади.

У майбутньому заяви зможуть подати інші власники зруйнованого або пошкодженого майна, включаючи тих, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях. Також планується розширення Реєстру для фіксації різних категорій збитків від російської агресії, таких як вимушене переміщення, травми, тортури та сексуальне насильство.

Алгоритм подачі заяви про відшкодування збитківПОДАТИ ЗАЯВУ - Реєстр збитків для України (coe.int):

1. Зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

2. Заповніть заяву. Підтвердьте автозаповнені дані або додайте інформацію про:

-нерухомість;

-право власності;

-мешканців;

-обставини пошкодження

-докази пошкоджень та вартості збитків;

-розмір компенсації;

-місце проживання;

-контактні дані.

3. Підпишіть електронним підписом та відправте.

Подати заяву про відшкодування збитків можна, навіть якщо ви вже отримували компенсацію за програмою єВідновлення. Якщо в майна декілька співвласників, кожен має подати заяву окремо.

Нагадуємо, що у Широківській громаді (Запорізька область) працюєГромадський центр правосуддя за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ». Мета центру підвищити спроможність мешканців Запорізької області вирішувати проблеми та захищати власні права у правовий спосіб. Звернутись за консультацією до Громадського центру правосуддя у Широківській громаді можна за наступними контактами:

Адреси:

- смт. Широке, вул. Центральна 2, понеділок – п’ятниця, з 9:00 до 17:00.

- м. Запоріжжя, вул. героїв 37 батальйону, 12, понеділок – п’ятниця, з 9:00 до 17:00.

Телефон гарячої лінії: +380 (50) 986 51 80

Електронна пошта: cityhub@ukr.net

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...