В Сєвєродонецьку та Новоайдарі активні громадяни та представники регіональний мас-медіа вчились вико

23:20
В Сєвєродонецьку та Новоайдарі активні громадяни та представники регіональний мас-медіа вчились вико

За ініціативою Луганської обласної організації “Студентське братство Луганської області” в рамках проекту «Поширення практики використання публічних консультацій як спосіб залучення активних громадян до взаємодії з місцевою владою в Луганській області» відбулось ряд навчальних заходів, направлених на вдосконалення інституційної спроможності громадянського суспільства та місцевих органів влади в м. Новоайдар, а також підвищення рівня обізнаності і кращого розуміння важливої ролі залучення громадянського суспільства до процесу прийняття рішень.

01 листопада в Сєвєродонецьку відбувся навчальний тренінг для представників регіональних мас медіа «Сучасні медіа-технології як засіб забезпечення відкритості та прозорості діяльності міської влади».

Метою проведення тренінгу було створення умов для забезпечення відкритості та прозорості в діяльності міської влади, що сприятиме формуванню в Луганській області громадянського суспільства, дотриманню свободи слова і налагодженню партнерських відносин між владою та громадою.

Впродовж занять учасники, якими стали представники регіональних мас-медіа, керівники прес-служб, особи, відповідальні за інформаційне забезпечення діяльності міських голів та виконкомів міських рад отримували знання щодо:

  • сучасних медійних технологій, які гарантують високий рівень проведення брифінгів, прес-конференцій, прес-турів, круглих столів, тощо
  • сучасних (європейських) журналістських стандартів, які забезпечують максимальну об’єктивність інформації;
  • практичних механізмів роботи з Інтернет-ресурсами.

Учасники дискутували про залучення громадян до місцевої політики. Основною тезою розмови було - відсутність інструментів для діалогу між місцевою владою та громадою. Цей брак комунікації створює недовіру, не партнерське ставлення влади призводить до патерналізму громади, чим добре користуються політичні партії. Наявні інструменти, як наприклад, громадські слухання чи громадські ради, не функціонують як форми для діалогу, а досить часто використовуються для маніпуляції чи дискредитації.

Виконувані учасниками практичні завдання мали метою навчити представників мас-медіа шукати і використовувати медійні інструменти для покращення діалогу громади та органів місцевої влади та зробити комунікативний процес максимально відкритим і дійовим.

Як зазначив голова організації Олексій Кормілецький: «Створення професійної системи місцевих медіа-ресурсів – важлива умова формування світогляду та інформованості громадян України. Не вся інформація перетворюється на новини і важливим завданням регіональних мас-медіа та прес-секретарів є створення якісних новин. Після здійснення адміністративно-територіальної реформи в Україні суттєва частина фінансових ресурсів буде розподілена на користь регіонів і міст, а отже, боротьба за ресурси, у тому числі й інформаційна, посилиться, тому регіональні мас-медіа та прес-секретарі повинні вміти відповідати на інформаційні виклики».

29 та 30 жовтня для громадських активістів, представників місцевих органів влади, депутатів місцевих рад та журналістів місцевих ЗМІ відбулись: мастер-клас на тему “Використання інструментів демократії участі” та тренінг на тему «Публічні консультації як інструмент громадського лобіювання».

Під час заходів учасники дізналися про те що таке локальна демократія, як використовувати інструменти місцевої демократії та як покращити зв’язок місцевої влади та громадських активістів для визначення ключових проблем та знайдення шляхів їх вирішення. Також були розібрані практичні механізми публічних консультацій як засіб забезпечення участі громадян у вирішенні питань місцевого значення, проаналізована практика застосування консультацій з громадськістю в містах Луганської області, а також польський досвід формування та методів проведення консультацій. Крім того, було приділено увагу питанню ефективного використання Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Публічні консультації» для впливу на місцеву політику.

В процесі дискусії учасники обговорили проблемні питання міста Новоайдар та під час практичних занять на базі отриманих знань спробували застосувати інструменти місцевої демократії та норми законодавства для розв`язання проблем мешканців Новоайдарської громади.

«Через розуміння, якими представники міста бачать механізми участі громадян в процесах прийняття рішень можна розробити індивідуальні плани та напрямки діяльності, створити центр громадянської активності Донбасу. Це, в свою чергу, допоможе налагодити мережу для подальшої співпраці у сфері участі громадян між тренерами, експертами та представниками міст», - висловив свою думку голова організації Олексій Кормілецький.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру #UNDPUkraine #RPP #SDC #Sida

Ця публікація була підготовлена в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...