Активісти Луганщини пропонують місцевій владі впроваджувати практику публічних консультацій

16:45
Активісти Луганщини пропонують місцевій владі впроваджувати практику публічних консультацій

Активісти Луганщини працюють над вдосконалення інституційної спроможності громадянського суспільства та місцевої влади у процесі прийняття рішень і просуванні реформ на місцевому рівні. Одним з інструментів такого покращення повинна стати практика публічних консультацій.

Такого висновку дійшли представники громадської організації “Студентське братство Луганської області” за результатами дослідження стосовно стану публічних консультацій в смт. Новоайдар та Біловодськ Луганської області.

Публічні консультації з громадськістю - це один з інструментів місцевої демократії, який дозволяє залучати громадян до вирішення проблем міста та підвищує фаховість рішень місцевої влади.

В рамках дослідження проаналізовано практику застосування та виявлено стан ефективності консультацій з громадськістю та різних форм участі громадськості у прийняті управлінських рішень в смт. Новоайдар та Біловодськ.

Громадські активісти вивчили особливості законодавства щодо участі громадськості у процесах прийняття рішень, провели опитування мешканців щодо ефективності різних методів, таких як загальні збори, органи самоорганізації населення, громадські слухання, місцеві ініціативи, тощо.

Вивчено канали комунікації місцевої влади та мешканців селищ, в тому числі зміст офіційних сайтів селищних рад.

Дослідження показало, що зі сторони представників публічної влади є ініціатива до взаємодії із представниками громадянського суспільства. Але частіше - це реакція на вже існуючу проблему або конфлікт. Проте, існує і робота «на випередження» - організація проектних семінарів, система фінансового заохочення НУО, громадські слухання перед роботою над важливими стратегічними документами, громадський бюджет. Крім того, якщо приходить активіст чи представник НУО зі своїм проектом із чітко сформованими пропозиціями, взаємодія відбувається успішно. Але представники місцевої влади очікують від активістів та мешканців пропозицій конкретних рішень, проактивної позиції і бажання довготривалої співпраці.

Позитивною динамікою у такій взаємодії є те, що наразі активно запускаються практики налагодження співпраці між владою та громадськістю — навчальні тренінги та семінари громадських організацій. Особливо позитивну динаміку відмічали представники Біловодської ОТГ.

Для покращення взаємодії громадськості та місцевої влади автори дослідження рекомендують вдосконалити процедуру проведення тих механізмів участі, де вона недостатньо прописана та прийняти Положення про публічні консультації, проект якого був розроблений громадськістю.

“Ми вивчили інформацію, отриману від мешканців селищ про ті партисипаторні практики, які використовуються у них, та запропонували низку рекомендацій. Серед них — вдосконалення нормативно-правової бази. Одна з основних рекомендацій — прийняття “Положення про публічні консультації”, - зазначає Олексій Кормілецький, голова організації, - ми розробили проект цього положення. Його прийняття селищними радами допоможе впорядкувати та покращити участь громадськості в управлінні, та з часом покращить і якість прийнятих рішень. А головне — працюватиме на попередження конфліктів в громадах”.

Детальніше ознайомитись з матеріалами звіту можна за посиланням: https://drive.google.com/open?id=1e9GWdQlgEE8LCxUvCcWnEy2XA_1NFpAh

Додаток до звіту. Проект Положення про публічні консультації: https://drive.google.com/open?id=1KH3aEcW8LH4p57G00HhSd-dDGDpSzrTT

Програма ООН із відновлення та розбудови миру #UNDP Ukraine #RPP #SDC #Sida

Ця публікація була підготовлена в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...