Невелика порада юриста допомогла вирішити давню проблему

13:55
Невелика порада юриста допомогла вирішити давню проблему
До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулася пані Ольга, мешканка смт. Красноріченське, яка мала намір розірвати шлюб зі своїм чоловіком, з яким не мешкає вже багато років, чоловік виїхав в іншу місцевість, Ольга має дорослу повнолітню доньку.

Юрист "Центру громадської активності "Сіті Хаб" вислухавши пояснення пані Ольги та дослідивши подробиці ситуації роз’яснив, що розірвання шлюбу при відсутності неповнолітніх дітей проводиться відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 передбачено розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, яке не має дітей.

Так, розірвання шлюбу проводиться за спільною заявою подружжя відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання подружжя або одного з них за умови спільної згоди та відсутності неповнолітніх дітей. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору. Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї заяву від його імені може подати другий з подружжя. Для процедури розірвання шлюбу необхідно подати: заяву про розірвання шлюбу, свідоцтво про шлюб та свідоцтво про народження дитини.

Той із подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен письмово заявити про це у відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час державної реєстрації розірвання шлюбу. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі якщо подружжя через поважну причину не може з’явитися до органу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації розірвання шлюбу у встановлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. При цьому строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви. Якщо один з подружжя через поважну причину не може з’явитися для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подачі заяви про реєстрацію розірвання шлюбу або впродовж місяця письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності та зазначити місце знаходження органу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого слід надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя, який не може з’явитися, повинен бути нотаріально засвідчений.

У разі неможливості розірвання шлюбу в органах РАЦС, справу можна вирішити через суд.

Скориставшись порадами юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб" Ольга віднайшла можливість зв’язатись з чоловіком, який надіслав до відділу РАЦС нотаріальну заяву про розірвання шлюбу і питання пані Ольги нарешті було вирішене, вона отримала розлучення.

Юрист "Центру громадської активності "Сіті Хаб" допоміг пані Ользі у простий спосіб вирішити питання, правова порада та підтримка юриста допомогла уникнути зайвих витрат та часу при вирішенні питання.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...